Vad är cava?

 Från Copilot with Bing Chat:



Cava är ett mousserande vin från Spanien som tillverkas på traditionellt vis med en andra jäsning på flaska 1För att ett mousserande vin ska få kallas cava måste det uppfylla följande krav 1:

  • Vinet ska ha producerats på någon eller flera av de tillåtna druvsorterna macabeo, xarel-lo, parellada, chardonnay, subirat parent, trepat, garnacha, monastrell och pinot noir.
  • Druvorna ska komma från ett definierat ursprungsområde i Spanien, ett så kallat DO (Denominación de Origen).
  • Vinet måste vara gjort enligt den traditionella metoden och ska ha lagrats på sin jästfällning i minst nio månader.
  • Vinet måste hålla en alkoholhalt inom spannet 10,8–12,8 volymprocent.

Cava ska göras enligt den traditionella metoden, det vill säga på samma sätt som champagne tillverkas i Frankrike. Traditionell metod innebär att vinet får jäsa en andra gång på flaska genom att socker och jäst tillsätts. Då skapas koldioxid som bildar bubblor 1.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Järnvägsstationen i Nora mm

Kapellet vid Storforsen