Hercules

 Hercules-statyn

Statyn är en del av en fontän och föreställer Hercules (motsvarar grekernas Herakles) som håller två lejon vilka han försöker tämjaPlaza del Socorro är en populär mötesplats i Ronda och erbjuder många barer och restauranger med terrasser.

I romersk mytologi är Hercules känd som en hjälte som kämpade för de svaga och var en stor beskyddare. Hans personliga problem började dock redan vid födseln. Juno skickade två häxor för att förhindra födseln, men de lurades av en av Alcmenas tjänare och skickades till ett annat rum. Juno skickade sedan ormar för att döda honom i hans vagga, men Hercules ströp dem båda. I en version av myten övergav Alcmena sin baby i skogen för att skydda honom från Junos vrede, men han hittades av gudinnan Minerva som förde honom till Juno och påstod att han var ett föräldralöst barn som lämnats i skogen och behövde näring. Juno ammade Hercules vid sitt eget bröst tills spädbarnet bet henne i bröstvårtan, varvid hon sköt honom ifrån sig och spillde sin mjölk över natthimlen och bildade Vintergatan. Hon gav sedan spädbarnet tillbaka till Minerva och bad henne ta hand om barnet själv. Genom att mata barnet från sitt eget bröst gav gudinnan oavsiktligt honom ytterligare styrka och kraft.

Enligt grekisk mytologi var Herakles son till Zeus och Alcmena. Det var Herakles som klöv berget i två delar med Gibraltarklippan i Europa och Jebel Musa i Afrika (Marocko) så att Gibraltarsund bildades. I det 16 km breda sundet möts Atlanten och Medelhavet inramade av Herakles stoder (pelare).

Visst var han en kraftkarl!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tjurfäktning

Bernadottesläkten