Gibraltars apor

Primat

En primat är en ordning av däggdjur som inkluderar människor, apor, lemurer och andra nära besläktade arter. Primater kännetecknas av framåtriktade ögon, en utvecklad hjärna och en upprätt kroppshållning. Primater är också kända för att ha en hög grad av social interaktion och kommunikation.

 Aporna på Gibraltar är så kallade berberapor.

Berberaporna är en art av makaker, som ursprungligen levde i Atlasbergen och angränsande bergsområden i Algeriet och Marocko. Det är oklart om berberaporna en gång var ursprungliga i Sydeuropa eller om de inplanterades på Gibraltar av morerna mellan 711 och 1462. Idag finns en population av berberapor på Gibraltarklippan, som är den enda platsen i Europa där dessa apor lever vilda. Populationen på Gibraltar är dock inte hotad, mycket tack vare stödutfodring och veterinärkontroll. Det fanns 2009 omkring 230 individer fördelade på sex flockar på klippan.


Berber är en ursprunglig folkgrupp i Nordafrika, som idag beräknas utgöra mellan 20 till 50 miljoner människor. Berberna är uppdelade i många etniska grupper huvudsakligen bosatta i Marocko, Algeriet, Tunisien, Libyen och Sahara. Berberna har en rik kultur och historia, och deras språk, berberspråken, är en gren av de afroasiatiska språken. Berberna är kända för sin starka motvilja mot auktoriteter och för att ha bevarat sitt självstyre fram till 1100-talet trots 500 års arabiskt styre i nordvästra Afrika.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tjurfäktning

Bernadottesläkten