Tjurfäktning

 

Tjurfäktning

Tjurfäktning har en lång och komplex historia som sträcker sig tillbaka till antikens Grekland och RomarriketTjurfäktning var en populär sport i Spanien under medeltiden och blev en del av landets kultur och traditionTjurfäktning har sedan dess spridit sig till andra länder såsom Frankrike, Portugal, Mexiko och Peru.

I Ronda ligger tjurfäktningsarenan på Plaza de Espana i Mercadillo. Den är en av de äldsta och bäst bevarade i Spanien. Tjurfäktningsarenan byggdes 1784 av arkitekten Jose Martin de Aldehuela. Han har även ritat Puente Nuevo. 

Tjurfäktningsarenan i Mijas är en av de äldsta i Spanien. Den byggdes år 1900 och har en oval form, vilket inte är typiskt för Spanien. Arenan är också känd som den minsta tjurfäktningsarenan i Spanien. Den sista tjurfäktningen hölls här år 1968 och sedan dess har arenan varit stängd för renovering. I dag är arenan öppen för besökare och har en liten utställning av bland annat gamla tjurfäktnings-kostymer. Inträdet kostar 4 euro.

Tjurfäktning är en kontroversiell tradition i Spanien där en tjurfäktare, även kallad matador, strider mot en tjur. Tjurfäktningen inleds med en musikalisk parad där matadorerna vandrar in på arenan åtföljda av picadorer till häst och banderilleros. Under en tjurfäktning dödas sex tjurar av tre matadorer.

Tjurfäktning har debatterats flitigt från och till i Spanien sedan 1800-talet. Efter general Francos död 1976 började flera spanska städer förbjuda tjurfäktning. Tjurfäktning har alltid varit en plats för andlig reflektion och eftertanke för karmelitiska munkar.

Tjurfäktningen är uppdelad i tre delar, kallade tercios.
Här är en lista över de olika funktionärerna på en tjurfäktning och deras uppgifter:

1.  Picadorer: De rider på hästar och använder lansar för att sticka tjuren i nacken. Syftet är att skada tjurens nackmuskler så att den inte kan använda sin fulla styrka.

2.  Banderilleros: De är tre personer som sticker banderillas, vilket är 70 cm långa träkäppar som är omlindade med färgade pappersremsor, i tjurens rygg. Banderillasen är försedd med en hullingförsedd spets.

3.  Matador: Han är huvudpersonen i tjurfäktningen och utför den sista delen av fäktningen, kallad tercio de la muerte (tredjedel från döden). Matadoren använder en muleta, en röd duk, för att få tjuren att attackera honom. Han avslutar fäktningen genom att döda tjuren med ett svärd.

Tillbehören som används under en tjurfäktning inkluderar capote (betyder dölja), en kappa som används i början av fäktningen, och muleta, en röd duk som används i den sista delen av fäktningen.

Ibland dör matadoren (bild från Aftonbladet på internet)


Det händer att tjurar köps av någon för att rädda dem från att bli dödade i tjurfäktning. Detta kallas tjurräddning och är en kontroversiell fråga. I Spanien har tjurräddning blivit en vanligare praxis på senare tid. Tjurräddningsorganisationer köper tjurar från uppfödare och släpper dem sedan fria på betesmarker eller i reservat.

Det är dock viktigt att notera att tjurräddning inte är en universell lösning på problemet med tjurfäktning. Många människor anser att det är bättre att arbeta för att avskaffa tjurfäktning helt och hållet, snarare än att försöka rädda enskilda djur. Andra hävdar att tjurräddning faktiskt kan bidra till att upprätthålla tjurfäktning genom att ge uppfödare en annan inkomstkälla.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bernadottesläkten