Spaniens historia

 Människorna i Spanien

De moderna människorna, Homo sapiens, nådde Spanien för tusentals år sedan under den sena paleolitiska perioden (äldre stenåldern) är en arkeologisk period som sträcker sig från omkring 2,5 miljoner år sedan till omkring 10 000 år sedan). Deras exakta ursprung och väg är svåra att fastställa, men det finns teorier om att de följde kustlinjen från Nordafrika eller möjligen genom inlandet från östra Europa.

Neandertalarna var en människoart som levde i Europa, Asien och Mellanöstern mellan cirka 400 000 och 40 000 år sedan. I Spanien finns arkeologiska fyndplatser som visar på närvaro av neandertalare under denna tidsperiod.

Under 800-talet f.Kr. kom fenicierna till Spanien. De etablerade handelskolonier längs den spanska kusten, särskilt i området som nu kallas Andalusien. Fenicierna var kunniga sjöfarare med goda navigationskunskaper. De grundade flera betydande städer, inklusive Carthage, som blev en viktig fenicisk koloni och senare utvecklades till en mäktig sjöfarts- och handelsmakt i sin egen rätt.

Romarna erövrade delar av Spanien under det andra puniska kriget, och den formella erövringen av hela Iberiska halvön var ungefär avslutad år 19 f.Kr. under kejsar Augustus ledning.
Romarna kallade området som nu utgör Spanien för "Hispania." 

Puniska krigen var en serie konflikter mellan Rom och Kartago under antiken. Det andra puniska kriget ledde till att Rom erövrade den iberiska halvön (nuvarande Spanien) från Kartago. Efter kriget etablerade Rom provinser i området och hade inflytande över Spanien under lång tid.

De första kristna kom till Spanien under den romerska perioden, främst på 200-talet e.Kr. Kristendomen spreds gradvis genom handel och kontakter med romerska provinser. Under 400-talet, när det romerska riket föll samman, började även de germanska stammarna och vandalerna introducera kristendomen i regionen.

På 700-talet kom morerna från Nord-Afrika över Gibraltar sund och inledde den iberiska halvöns islamiska. Från 700-talet till 1492, kämpade de kristna kungarikena i norr för att återerövra territorium från de muslimska härskarna. Perioden kallas Reconquista. Slaget vid Covadonga år 722 brukar ses som startpunkten för Reconquista.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tjurfäktning

Bernadottesläkten