Robotar som sällskap för äldre

SPF-s nya enkätundersökning
”Talrika årsrika synar samhällsutvecklingen”
(Januari 2024)

Sista uppgiften handlar om:
Frågor om digital teknik i vård och vardag

Min tanke (Göran Forsmarks):

Kan en modern robot (hominid) utgöra någon slags sällskap för ensamma människor oavsett hur de bor?

Jag frågade därför ChatGPT, som direkt svarade:

Termen "hominid-robot" verkar vara en kombination av två olika begrepp: "hominid" och "robot". Låt mig förklara båda termerna separat:

1.  Hominid: Hominider är en biologisk familj som inkluderar människor och deras närmaste utdöda förfäder. Det omfattar människor och deras föregångare från det gemensamma ursprunget med andra stora apor. Till hominider hör arter som Homo sapiens (människan) och andra nu utdöda människoarter samt deras föregångare.

2.  Robot: En robot är en maskin eller en maskinliknande enhet som är programmerad för att utföra arbete eller uppgifter autonomt, delvis autonomt eller genom fjärrstyrning. Robotar finns i många olika former och storlekar och används inom olika områden, inklusive tillverkning, medicin, rymdforskning, och många andra.

Att kombinera dessa två termer, "hominid-robot," skulle kunna syfta på en robot eller robotliknande enhet som på något sätt relaterar till eller efterliknar människor eller deras förfäder inom hominidfamiljen. Det skulle vara en konstgjord enhet som antingen är formad som en människa eller har egenskaper som liknar de hos människor eller hominider. Det är dock viktigt att notera att termen "hominid-robot" inte är en etablerad term inom forsknings- eller tekniksammanhang, och dess betydelse skulle bero på sammanhanget där den används.

 

Görans följdfråga:

Finns det någon människoliknande robot som kan utgöra sällskap för t ex äldre människor?

ChatGPT svarade:

Ja, det finns några människoliknande robotar som har utvecklats för att fungera som sällskap för äldre människor. Dessa robotar är designade för att erbjuda social interaktion, underhållning och ibland även grundläggande assistans. Här är några exempel:

1.  Paro: Paro är en söt och mjuk sälrobot som används som terapeutiskt sällskap, särskilt för äldre personer och personer med demens. Den reagerar på beröring och rörelser och har utformats för att skapa positiva emotionella reaktioner.

2.  Pepper: Utvecklad av det japanska företaget SoftBank Robotics, är Pepper en humanoid robot med förmågan att känna igen mänskliga känslor och anpassa sitt beteende därefter. Den används ibland som en sällskapsrobot och har integrerats i olika sociala sammanhang.

3.  Jibo: Jibo är en hemrobot som har designats för att interagera med människor på ett mer naturligt sätt. Den har ansiktsigenkänning, rörelsesensorer och kan engagera sig i konversationer. Jibo skapades ursprungligen som en sällskapsrobot för hela familjen.

4.  Robobear: Robobear är en robot som liknar en teddybjörn och har utvecklats för att ge sällskap åt äldre personer. Den kan erbjuda enklare tjänster, som att påminna om medicinering eller telefonsamtal.

Dessa robotar är dock fortfarande i utvecklingsstadiet, och användningen av människoliknande robotar som sällskap för äldre är ett område som fortsätter att utvecklas. Det är viktigt att överväga etiska och sociala frågor som uppstår vid användningen av sådana teknologier.

 

Sjösa 2024-01-17 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tjurfäktning

Bernadottesläkten