Flamencodansaren José Losada Santiago



Statyn av José Losada Santiago, även känd som El Carrete de Málaga, finns på Plaza Costa del Sol i Torremolinos, staden där han föddes 1956. Statyn avtäcktes i mars 2023 och är en hyllning till Carrete de Málagas mer än sextio år av flamenco-dans.

Han var känd för sin unika och exquisita dansstil och hans diaboliska zapateado. Han var också känd som “Fred Astaire Gitano” på grund av sin speciella form av taconear. Han började sin karriär som flamencodansare vid en mycket ung ålder och arbetade på många platser runt om i världen, inklusive Marrakech, Finland, Tyskland och Frankrike. Han var också en av de mest framstående flamencodansarna i Málaga och var känd för att vara en av de mest erfarna och äldre flamencodansarna i aktiv tjänst i Málaga.

Det finns olika sorter flamenco till exempel fandango, zapateado och alegrías. Flamenco är en spansk konstform som består av sång, musik och dans. Ursprunget är okänt, men musikaliskt inflytande visar att de kommer från många olika håll, exempelvis Indien, Persien, Marocko, Egypten, Grekland och flera andra länder, ofta längs med Medelhavets stränder.
Flamenco förknippas oftast med de spanska romerna. Dansen är en solodans som kännetecknas av handklappning, perkussivt fotarbete och invecklade hand-, arm- och kroppsrörelser. Skoklackar och fotsulor används som rytmikinstrument och skorna har spikar i hälen och under tårna. Flamenco har utvecklats och innehåller tre grundelement: el cante - sången, el toque - gitarrspelet samt el baile - dansen. Flamencodansare visar i sin dans med rörelser och kroppshållning de känslor som finns i sången, vilket skapar en rytmisk och musikalisk effekt som samspelar med sången och gitarrspelet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tjurfäktning

Orkidéen Orchis Spitzeli