Churros

 

Vad är spanska churros?
Copilot med Bingchat svarar så här:

Churros är en typisk frukosträtt i Spanien, särskilt på helgen när man vill lyxa till det med något gott och sött. Även i Latinamerika är churros populärt, där det ofta säljs som snacks från så kallade churrosvagnar. Churros är ett degbaserat bakverk från Spanien som friteras och sedan serveras med socker och varm choklad. Konsistensen påminner om munkar, men en churro skiljer sig även på formen, som är avlång istället för rund med ett hål i. Detta recept ger cirka 18-22 stycken beroende på hur stora man gör varje churro. För att göra egna churros behöver du följande redskap: kastrull, stekpanna, spritspåse (eller liknande) med stjärnmunstycke. I övrigt är det endast ett fåtal ingredienser som krävs, nämligen mjöl, vatten, olivolja, salt och socker samt en neutral olja för fritering. Här är ett klassiskt recept från Spanien som ger samma typ av churros som kan beställas på en spansk Churreria. Och det bästa av allt är att det är väldigt enkelt med få ingredienser:

Ingredienser:   

  • 250 gram vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • Socker (garnering)

För fritering:

  • 5 dl solros- eller rapsolja

Gör så här:

1.  Häll 3 deciliter vatten i en kastrull. Lägg även i 1 msk olivolja och 1 tsk salt. Sätt på värmen på plattan och vänta tills vattnet börjar koka. Ta sedan av kastrullen från plattan.

2.  Tillsätt mjöl och rör runt med en sked. Fortsätt att röra runt tills det blir en deg. När det är färdigblandat ska degen lossna enkelt utan att fastna i kastrullen.

3.  Ta ur degen från kastrullen och knåda den i någon minut på en bänk eller skärbräda. Tänk på att vara försiktig då degen är varm.

4.  Lägg churrosdegen i en skål och låt den vila i cirka 30 minuter.

5.  Efter att 30 minuter har gått så är det dags att tillsätta 1 dl vatten som ska masseras in i degen. Nu ska degen i spritspåsen med stjärnmunstycke. Därefter spritsar du ut 18-22 stycken churros på ett bakplåtspapper.

6.  Ta fram en stor wokpanna/traktörpanna eller kastrull och häll i 5 dl olja. Sätt plattan på hög värme och vänta tills oljan har blivit varm.

7.  Lägg i dina churros försiktigt och fritera dem tills de börjat få en gyllene färg. Ta upp dem med en hålslev och lägg ut churrosen på en tallrik.

Rulla dina churros i socker och servera med en kopp varm chokladsås, eller ät dem som de är. Både och är gott! 🍫🍩




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tjurfäktning

Orkidéen Orchis Spitzeli