Trift

 s


Trift (Armeria maritima) är en art i familjen triftväxter. Den finns vildväxande i kustområden på norra halvklotet, framför allt i Europa. Trift har också spridits över hela världen som trädgårdsväxt och snittblomma. Den kallas även gräsnejlika och hylsnejlika, men det är viktigt att notera att den inte tillhör nejlikväxterna.

Här är några intressanta fakta om trift:

  • Utseende och anpassning: Trift är en lågvuxen perenn som trivs på torra, sandiga och salthaltiga platser, såsom vid havet eller moderna vägkanter. Dess bladskiva är inte bara smal som ett gräsblad utan även förtjockad, vilket minskar bladytan i förhållande till bladets massa. Detta gör att transpirationen (vattenavdunstning) är långsammare än hos breda bladskivor. Jordstammen är tjock och fast, och växten liknar en tät tuva med sina grenar som skyddas av torra rester från föregående års bladrosett.
  • Blommor: Triftens blommor är rosa, men det finns också varieteter med vita eller röda blommor. Blomningen börjar i slutet av maj eller början av juni. Blommorna sitter i täta huvuden överst på stänglarna, och från blomställningen går en hinnartad hylsa ner längs stängeln. Därför har triften även kallats hylsnejlika. Blommorna har fem långa trådlika stift och märken.
  • Rotsystem: Trift har en tjock och stark pålrot. Längre upp finns några svaga trådrötter, och om växten delas i flera exemplar för att till exempel planteras som infattning omkring rabatter, kan dotterplantorna fortleva med endast trådrötterna.

Det är en vacker växt som passar bra i stenpartier, rabattkanter eller som krukväxt. Så om du någonsin stöter på trift, kan du uppskatta dess anpassning till kustmiljöer och dess charmiga blommor! 😊

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tjurfäktning

Regalskeppet Kronan