Kungsklyftan i Fjällbacka



Kungsklyftan i Fjällbacka
Copilot

Kungsklyftan är en ikonisk sevärdhet i Fjällbacka, belägen i Bohuslän. Denna dramatiska klyfta går genom Vetteberget och lockar besökare från hela landet och även utländska turister. Här är några intressanta fakta om Kungsklyftan:

·        Namnet: Kungsklyftan fick sitt namn efter att kung Oscar II besökte platsen. Under hans besök skrev han sin namnteckning på bergväggen tillsammans med dagens datum och årtal. Innan det kungliga besöket var klyftan känd som Ramneklovan, men efter det kungliga besöket fick den sitt nuvarande namn.

·        Inspelningsplats: På 80-talet användes Kungsklyftan som inspelningsplats för delar av Ronja Rövardotter. I filmen är platsen känd som Vargklämman. Det finns dock en del myter som kopplar samman platsen med Helvetesgapet, men det stämmer inte – Helvetesgapet är inspelat vid Predikstolen i Sörknattens naturreservat.

·        Utforskning: Besökare kan vandra genom klyftan som kantas av höga klippväggar. Lukten från det fuktiga berget och den kyliga luften förstärker känslan av att man har hamnat i Astrid Lindgrens sagovärld med rövare. Höjdpunkten för många är att ställa sig under de väldiga klippblocken som kilats fast mellan klippväggarna – en populär fotoplats.

·        Utsikt: Fortsätter man vidare genom klyftan kan man klättra uppåt via trappor som leder till toppen av Vetteberget. Härifrån får man en vacker utsikt över staden och havet. Om det inte är alltför blåsigt är det en trevlig plats för en välsmakande fikapaus.

Kungsklyftan är en spännande plats för hela familjen att utforska och fascineras av. Naturen har skapat och format denna klyfta under en lång period, och den bjuder på en minnesvärd friluftsupplevelse i Bohuslän. 😊

För mer information kan du besöka Kungsklyftan i Fjällbacka1.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tjurfäktning

Regalskeppet Kronan