a


"Den heliga lågan"

Copilot

Statyn “Den heliga lågan” är ett betydelsefullt konstverk i Trollhättan, och det har en intressant historia. Låt mig berätta mer:

  • Konstverket: “Den heliga lågan” är Trollhättans första offentliga konstverk och skapades av konstnären Axel EbbeDu hittar skulpturen på Karl Johans Torg, även kallat “Tårtan” 12.
  • Bakgrund: År 1930 donerade Caroline Setterberg 35 000 kronor till Trollhättan med önskan att använda pengarna för att pryda Karl Johans torg med ett konstverk. Donatorn ville att verket skulle bestå av en kvinnofigur placerad på en granitklippa, omgiven av en vattenbassäng. Flera förslag inkom till en kommitté, men inget passade riktigt bra. Då tog Caroline Setterberg kontakt med skulptören Axel Ebbe.
  • Skulptörens vision: Axel Ebbe föreslog att en fontän skulle inskränka för mycket på torgets funktion som vilplats med sittplatser bland planteringarna. Han ville också att statyn skulle ha en brinnande gaslåga, men så blev det inte. Trots detta blev “Den heliga lågan” avtäckt den 23 juni 1936 och blev därmed Trollhättans första offentliga konstverk.
  • Om Axel Ebbe: Axel Emil Ebbe var en skulptör och författare från Hököpinge i Skåne. Han studerade måleri och skulptur i flera europeiska städer och var även illustratör och diktare.

Statyn “Den heliga lågan” är ett vackert och symboliskt inslag i Trollhättans stadsmiljö, och den påminner oss om stadens konstnärliga arv 13. 🗽🔥

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tjurfäktning

Regalskeppet Kronan