Uttergiller

 

Vad är ett uttergiller?

ChatGPT

Ett "uttergiller" är en fälla som traditionellt har använts för att fånga uttrar. Termen "giller" kommer från det gamla svenska ordet för fälla, och uttergiller användes historiskt sett av pälsjägare för att fånga uttrar för deras värdefulla päls.

Konstruktion och Funktion

  • Design: Uttergillret var ofta en typ av trampfälla som aktiverades när djuret klev på en utlösande mekanism. Fällan kunde bestå av metall eller trä, och var ibland kamouflerad för att dölja dess närvaro vid vattendrag där uttrar ofta rörde sig.
  • Placering: Dessa fällor placerades vanligtvis nära vattendrag, bäckar, eller andra ställen där uttrar var kända för att vistas. Fällorna kunde också placeras vid deras bon eller på deras vanliga stigar för att öka chanserna att fånga dem.

Användning

  • Historisk Betydelse: Uttergiller användes främst under de perioder då utterskinn var högt värderade på grund av sin hållbarhet och värmeisolerande egenskaper. Utterskinn användes till att göra kläder och accessoarer, vilket gjorde jakten på uttrar ekonomiskt lukrativ för många jägare.
  • Reglering och Bevarande: Idag är användningen av uttergiller i många länder antingen starkt reglerad eller helt förbjuden för att skydda utterpopulationerna, som har minskat på grund av överjakt och habitatförlust. I Sverige är uttern skyddad, och det är olagligt att fånga eller döda dem utan särskilt tillstånd.

Görans kommentar: Jämför ’gillra en fälla’.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tjurfäktning

Järnvägsstationen i Nora mm