Förglasning av utbränt kärnbränsle och vikingaborgar

Tekniker för långsiktig förvaring av utbränt kärnbränsle.

Copilot

För långsiktig förvaring av utbränt kärnbränsle har Sverige utvecklat en världsledande teknik som kallas KBS-3. Låt mig förklara hur den fungerar:

1.  Kopparkapslar: Det använda kärnbränslet kapslas in i tät koppar. Dessa kopparkapslar placeras sedan i ett tunnelsystem cirka 500 meter djupt nere i urberget. Varje kapsel väger runt 25 ton när den är fylld med använt bränsle. Kopparkapseln är konstruerad för att stå emot korrosion och mekanisk påverkan.

2.  Bentonitlera: Nere i tunnlarna i kärnbränsleförvaret bäddas kopparkapslarna in i bentonitlera. Leran fungerar som en buffert och skyddar kapseln mot korrosion och mindre bergrörelser. Om en spricka skulle uppstå i någon kapsel, hindrar lerbufferten vatten från att tränga in i kapseln och förhindrar även radioaktiva ämnen från att komma ut i berget.

3.  Urberget: Den sista barriären är själva urberget. Berget isolerar avfallet och ger en stabil kemisk miljö. Grundvatten rör sig i bergets spricksystem, och om radioaktiva ämnen skulle komma ut ur en kapsel, fastnar de på sprickytor och inne i bergets mikroporer. Berget och det stora djupet bidrar till att hålla det använda bränslet avskilt från människa och miljö i minst 100 000 år.

Slutförvaret i Forsmark kommer att rymma 12 000 ton använt kärnbränsle förpackat i 6 000 kopparkapslar. Det är en imponerande teknik som är avgörande för att hantera kärnavfall på ett säkert sätt 12.

Förglasning är en annan metod som används för att hantera radioaktivt avfall, men den är inte specifikt för utbränt kärnbränsle.

Vid förglasning blandas det radioaktiva avfallet med glasbildande material, vanligtvis borosilikatglas. Denna blandning smälts sedan vid hög temperatur för att bilda ett glasliknande material. Detta glas innesluter de radioaktiva ämnena och förhindrar deras frigörande. Förglasning används främst för låg- och medelaktivt avfall, såsom laboratorieavfall och medicinskt avfall.

Så för att sammanfatta: förglasning är en metod som används för olika typer av radioaktivt avfall, medan KBS-3 är specifikt utformad för att hantera utbränt kärnbränsle på ett säkert sätt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Järnvägsstationen i Nora mm

Tjurfäktning