Karl XII:s likfärd

Karl XII:s likfärd var en dramatisk händelse som tog honom från det norska slagfältet tillbaka till den svenska huvudstaden. Den präglades av mystik, politiska intriger och nationell symbolik, och den lever vidare i svensk historia som en berättelse om stormaktstidens sista kung.Gustaf Cederström målade bilden av Karl XII:s likfärd i Paris 1877-78. Målningen är en fantasibild av hjältekungens transport hem till Sverige efter det ödesdigra skottet i Halden, i Norge 1718. För att komma en realistisk skildring så nära som möjligt målade Gustaf Cederström många skisser och studier utomhus. Han satte upp en bår, med en yrkesmodell, liggande ovanpå som fick föreställa Karl XII. Det finns flera små skisser i olja bevarade från 1877. Konstnären har ansträngt sig för att ge varje karolin individuella drag. Modell till både barnet intill jägaren och trumslagarpojken är Cederströms då sexåriga dotter Carola. Målningen blev precis klar till världsutställningen i Paris våren 1878 och den visades. Den köptes där av den ryssen, storfurst Konstantin Konstantinovitj. Att en målning över Karl XII:s död såldes till Ryssland upprörde många i Sverige. Man startade en insamling som donerades till Nationalmuseum. Den första målningen kom via många omvägar till Sverige och ägs idag av Göteborgs Konstmuseum.

Bakgrund: Karl XII:s död

Karl XII befann sig i Norge för att försöka erövra landet, men under belägringen av Fredrikstens fästning i Halden träffades han av en kula i huvudet och dog omedelbart. Det råder fortfarande osäkerhet kring om han blev skjuten av en fiende eller om han föll offer för en konspiration inom de egna leden.

Efter kungens död beslöt fälttågets ledning att dölja nyheten så länge som möjligt för att undvika kaos i armén. General Carl Gustaf Armfeldt och kungens närmaste krets organiserade transporten av kroppen tillbaka till Sverige.


Likfärdens väg genom Sverige

Karl XII:s likfärd började vid Fredrikstens fästning i Norge och gick genom flera etapper innan han till slut fördes till Stockholm för begravning i Riddarholmskyrkan.

1.  Fredrikshald till Uddevalla (Norge till Sverige)

o    Karl XII:s kropp lades först i en provisorisk kista och transporterades till närliggande Tistedalen.

o    Därefter fördes kroppen på en släde genom det norska vinterlandskapet till den svenska gränsen.

o    Vid Kvistrum bro i Bohuslän mottogs kroppen av svenska trupper och fortsatte till Uddevalla.

2.  Uddevalla till Göteborg

o    I Uddevalla balsamerades kroppen och lades i en ny kista.

o    Karl XII:s likfölje fortsatte mot Göteborg, där han förvarades i Christinae kyrka (nuvarande Gustavi domkyrka).

3.  Göteborg till Stockholm

o    Därefter fördes kistan vidare genom Sverige med häst och släde.

o    Rutten gick genom Borås, Jönköping, Gränna, Vadstena, Örebro och Västerås.

o    Vid varje stopp hedrades kungen av lokalbefolkningen.

4.  Ankomst till Stockholm och begravning

o    Den 26 februari 1719 anlände likfärden till Stockholm.

o    Karl XII:s kropp fördes till Riddarholmskyrkan, där han gravsattes den 13 december 1719.

o    Vid begravningen var stämningen dämpad – många var lättade över att krigarkungens era var över.


Symbolik och mytbildning

Karl XII:s likfärd har blivit en viktig symbol i svensk historia. Den har beskrivits i både konst och litteratur, och har använts av olika politiska grupper genom tiderna. Speciellt under 1800-talet och 1900-talet växte bilden av Karl XII som en nationalhjälte.

Likfärden har också gett upphov till spekulationer om kungens död. En del teorier hävdar att han mördades av en svensk officer på order av personer inom hovet, snarare än att ha träffats av en norsk kula.


Eftermäle

Karl XII:s död och likfärd markerade slutet på den svenska stormaktstiden. Hans syster Ulrika Eleonora tog över tronen och Sverige började omvandlas till en mer parlamentarisk monarki.

Karl XII:s grav i Riddarholmskyrkan har genom åren blivit en plats för nationalism och historisk eftertanke. Än idag besöks den av människor som vill hedra eller ifrågasätta hans arv.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Järnvägsstationen i Nora mm

Kapellet vid Storforsen