Djäkneberget

 

Så här skriver Västerås kommun om Djäkneberget

Parken är idag en samlingsplats för både unga och gamla. Här kan man inta sin middag med utsikt över staden.

I slutet av 1800-talet lade den excentriske Sam Lidman (1824-1897) grunden till parken som den ser ut idag. Han anlade gångar, planterade träd och ristade in tankar, citat, namn och deviser i berg och stenblock. Idag finns cirka 500 av de ursprungliga inristningarna kvar på berget.
Lekplatsen är tillgänglighetsanpassad och dammanläggningen ger andrum för såväl djur som människor. De slingrande stigarna erbjuder fina promenader i Sam Lidmans idévärld och svensk natur.

På dansbanan är det dans under sommarkvällarna och det går också att spela minigolf på Djäkneberget.

Vid entrén till Djäkneberget står en staty av Sam Lidman gjord av KG Bejermark med inskriptionen ”Te chi vede”, ”En Gud som ser dig, tiden som flyr, evigheten som väntar”.

Ljudvandring om Djäkneberget
Djäkneberget är en älskad plats som har mycket att berätta för den som vill lyssna. Västerås stad har en ljudvandring om Djäkneberget. Du hittar den i appen Västeråsguide som går att ladda ner kostnadsfritt till telefonen. Appen finns i Appstore och Google play. I den här ljudvandringen får du höra om bergets historia och folkliv. Du träffar även många västeråsare som har egna minnen och en relation till berget.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Järnvägsstationen i Nora mm

Kapellet vid Storforsen