Kejsarparet Franz Joseph I och Elisabeth (Sisi)

 

Kejsarparet Franz Joseph I och Elisabeth (Sisi)


Porträtten sitter i slottet Schönbrunn.

Franz Joseph regerade från 1848 till 1916 och var en av Europas längst sittande monarker. Hans hustru, Elisabeth – kanske ännu mer känd under sitt smeknamn Sisi – var älskad för sin skönhet, intelligens och frihetslängtan. Hon har blivit en ikon inom österrikisk historia, nästan mytisk, särskilt tack vare filmer och legender som lyfter fram hennes ovanliga liv och tragiska öde.

Att de hänger på Schönbrunn är ingen överraskning – det var ju deras sommarresidens, och ett av imperiets praktfullaste slott. 

Sisis liv var som hämtat ur en roman – fullt av skönhet, sorg, frihetslängtan och dramatik.

Hon föddes som Elisabeth av Bayern 1837 och gifte sig som tonåring med kejsar Franz Joseph I. Trots sin nya roll som kejsarinna trivdes hon aldrig riktigt vid det strikta hovet i Wien. Hon var rastlös, älskade att resa, och sökte frihet från de kungliga plikterna. Hon tillbringade mycket tid på Korfu, där hon lät bygga palatset Achilleion, inspirerat av hennes fascination för grekisk mytologi.

Sisi var också känd för sin enastående skönhet – hennes hår nådde till fötterna, och hon ägnade timmar varje dag åt sin frisyr. Hon var besatt av sin vikt och följde extrema dieter, vilket har lett till spekulationer om ätstörningar.

Men det som verkligen gjorde henne legendarisk var hennes självständighet och mystik. Hon vägrade spela rollen som lydig kejsarinna och blev istället en symbol för individualism. Hon engagerade sig politiskt vid ett fåtal tillfällen, bland annat i försoningen mellan Österrike och Ungern 1867.

Efter sonen Rudolfs (Wikipedia) tragiska död i Mayerling-dramat 1889 (Wikipedia) drog hon sig undan det offentliga livet. Hon bar svart resten av sitt liv och mördades 1898 i Genève av en anarkist – ett öde som bara förstärkte hennes myt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Järnvägsstationen i Nora mm

Donaukanalen och 'Den tredje mannen', koleraepidemin och den underjordiska Wientalkanalen