Kort historik om Kirunagruvan

 

Hur och när började malmbrytningen i Kiruna?

ChatGPT svarade:
Malmbrytningen i Kiruna började vid slutet av 1800-talet. Här är en sammanfattning av hur och när det startade:

1.  Upptäckten av järnmalm: Redan på 1600-talet upptäcktes järnmalm i Kirunavaara och Luossavaara-bergen, men området var svårtillgängligt och transportmöjligheterna var begränsade. Det var först när järnvägen, Malmbanan, började byggas som det blev möjligt att utnyttja dessa fyndigheter kommersiellt.

2.  LKAB-s bildande: År 1890 bildades företaget Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) för att starta storskalig brytning av järnmalmen. Detta blev möjligt genom samarbeten mellan svenska och brittiska investerare.

3.  Malmbrytningen inleds: Brytningen i Kirunavaara började 1898, och när Malmbanan mellan Kiruna och Narvik stod färdig 1902 kunde malmen börja transporteras till hamnen i Narvik för export.

4.  Staden Kiruna växer fram: Med brytningens start grundades staden Kiruna officiellt 1900. Staden växte snabbt med arbetare som flyttade dit för att arbeta i gruvorna.

Malmbrytningen i Kiruna har sedan dess varit central för både Sveriges och LKAB-s ekonomi och har fortsatt utvecklas genom åren. 

Hur länge använde man tillmakning vid Kirunagruvan?

ChatGPT svarade:
Tillmakning, en metod där man sprängde loss berg genom att hetta upp det med eld och sedan kyla ner det snabbt med vatten, användes historiskt inom gruvbrytning. I Kirunagruvan, som började sin storskaliga brytning på slutet av 1800-talet, användes tillmakning inte som den huvudsakliga metoden. Denna teknik hade vid den tiden redan ersatts av mer effektiva sprängtekniker med dynamit och andra moderna metoder.

Tillmakning var vanligare i äldre gruvor innan sprängämnen som dynamit utvecklades, och den användes fram till mitten av 1800-talet i olika delar av världen, särskilt i mindre gruvor eller på platser där modern teknik ännu inte var tillgänglig.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Järnvägsstationen i Nora mm

Tjurfäktning